Raske måter å fjerne stress, del 8 og 9

8.  Hvordan kan du finne stressverktøyet som fungerer for deg?

Det å kunne å bruke gode minner som en stresshindrende teknikk gir deg kraftige verktøy for holde deg klartenkt og under kontroll i de mer stressende livssituasjonene. Det gir deg mer tillit til å møte utfordringer, gamle og innarbeidede så vel som de nye, og det gjør at du veit at du lett kan bringe deg tilbake i en god balanse. Det å finne sine egne verktøy krever en god egeninnsats, men det er verdt det. I opplæringssammenheng blir det for omfattende å ta det med her, men en stresscoach kan gi deg en bedre innføring i hvordan du skal gå frem for å fylle opp verktøykassen din.

Tips for å finne inspirasjon fra dine gode minner

Inspirasjonen kan du finne overalt, fra severdigheter du ser på veien til og fra jobb, fra dufter du opplever, og fra objekter i naturen eller i hjemmet ditt. Utforsk opplevelser, slik at du uansett vil ha med deg sanseinntrykk som du kan benytte når du vil forebygge stress.  Og når du vil slappe av. Hvil i opplevelsene du fremkaller. Her er noen ideer som kan benyttes for å komme i gang:

 • Minner. Tenk tilbake på hva du gjorde som barn for å roe deg ned. Hadde du et pledd eller et kosedyr, reelt eller et lekedyr, så kan du gjenskape dette, og dra nytte av den følelsesmessige stimuleringen. Du kan f eks ha et mykt skjerf rundt halsen frem til du begynner en viktig samtale, eller du kan også ha en bit av et mykt skinn i lomma. Berøringen kan være nok til at du ikke stresser deg selv opp tankemessig.
 • Se andre. Det å se hvordan andre takler press-situasjoner kan gi deg verdifull innsikt. Er det tilfeldig at idrettsfolk og ikke minst trenerne gumler tyggegummi på harde livet under kamper? Er det tilfeldig at en del artister og foredragsholdere tar en prat med noen av tilhørerne før de går på scenen? Spør folk du kjenner om hva de gjør for å holde fokus – og bekjempe stress- i pressende situasjoner. Det som fungerer for andre kan fungere for deg- men husk, stress er individuelt, og forebyggende verktøy er også individuelt til-passet. Men- til flere metoder du får lære om, til flere har du å velge i når du skal finne ut hva som fungerer for deg.
 • Foreldre. Tenk tilbake på hva foreldrene dine gjorde for å slippe ut dampen. Brukte far å  ta seg en lang tur når en konfrontasjon med mor var under oppbygging? Kom han tilbake mer medgjørlig til sinns? Hva gjorde mor når hun var stresset? Hvordan forbrant foreldrene dine sine stresshormoner? Hva gjorde andre av dine nærmeste? Prøv ut noen av de tingene de gjorde, det kan fungere for deg også.

Ta en pause fra teknologien

Når du tar deg bevisste pauser bort fra TV, datamaskinen, mobiltelefonen eller I-poden, og vurderer hva og hvordan du reagerer på disse, vil du få en god innsikt i hvordan sansene dine påvirkes av dem. Her er noen tips:

 • Benytt deg av avslappende musikk i stedet for å høre på radioen. Gjør mer av dette både privat og når du pendler. Prøv også ut hvordan du opplever det å være i 10 minutters stillhet, både privat og i bil.
 • Står du i ei lang kø i butikken? I stedet for å ergre deg, bruk tiden til å studere folket. Gi oppmerksomhet til det du ser og det du hører. Du kan lære mye av å være avspent og blid i en hver kø.
 • Unngå å være i trafikken, eller i butikken, i de tidsperiodene da du veit at du møter mest folk. Folk skal til og fra jobb samtidig, og butikkene er oftest fullest av handlende umiddelbart etter at de er ferdige på jobben.
 • I stedet for å sjekke e-posten hyppig, når du føler behov for et avbrekk, ta heller noen dype, bevisste åndedrag. Ta deg litt vann. Lukt på en blomst eller ha noe som avgir gode dufter. Senk skuldrene og nyt avbrekket.
 • Når du står og venter på en avtale, ikke sjekk mobilen, motstå også fristelsen til å sende en tekstmelding. Slapp godt av, gi deg selv en liten massasje av nakke eller av håndledd.

9.   Gjør rask stressforebygging til en vane

La oss være realistiske. Det er ikke lett å huske på å bruke sansene våre midt i en stor eller liten krise. Det er egentlig, vel å merke i første omgang, enklere å bare la inntrykket få lov å gli inn, og derved skape en spent indre situasjon. Og sannheten er- det er bare tre måter å lære seg rask stressforebygging på, og det er ved praksis, ved praksis og ved praksis. Men når du bevisst praktiserer, vil det bli en vane. Du oppfordrer sansene dine til å forandre sin natur. Her er litt mer om hvordan du kan gjøre dette til en vane.

Det å lære seg å bruke sansene sine til raskt å håndtere stress er litt som det å lære seg å sykle, det å lære seg å kjøre bil, eller det å lære seg å spille golf. Du kan det ikke etter første forsøk. Foreldrene dine slapp ikke taket i sykkelen etter første øvingstime, og faren din slapp deg heller ikke løs i trafikken aleine etter at du hadde øvingskjørt i oppkjørselen første gang. Du var ikke en golf-champion etter den første runden på golfbanen heller. Slik er det også med de stressforebyggende vanene. Når du praktiserer blir de med tiden så innarbeidet at du ikke trenger å minne deg selv på å bruke dem. Du kan stole på dem, og bruke dem selv i de mer vanskelige situasjonene.

 • Start forsiktig. Jeg er tilhenger av de små stega for alt som skal læres. Derfor skal du ikke starte læringen på det du veit stresser deg mest. Begynn med en liten grønn eller gul stressfaktor. Med noe som er et lavt stressnivå. Om det å lage middagen etter jobb stresser, så begynn læringen rundt dette. Gjenkall minner, skap positive tanker, eksperimenter med gode smaker, og det blir en stressforebyggende vane.
 • Identifiser- og så mål. Finn frem til en mild stressfaktor ( se informasjonen om grønne, gule, røde og sorte stressfaktorer baksert i boken). En faktor du veit vil skje flere ganger pr uke, f eks jobbreisen. Eller noe fra jobben. Prøv så ut å møte den milde stressfaktoren med en rask stressforebygging, hver gang. Så, etter noen uker, spe på med forebygging av en ny stressfaktor. Noen uker deretter starter du forebyggende innlæring for stressfaktor nr 3.
 • Test ut hvilke sanseinntrykk som forebygger. Eksperimenter med så mange sanseinntrykk som mulig. Om du øver til og fra jobb, prøv ut om det hjelper med et lommetørkle med en mild eterisk oljetilsetting en dag, roende musikk neste dag, en strekkøvelse tredje dag, og det å telle hvor mange andre som har samme bil som deg den fjerde dagen. Se hva som fungerer best.
 • Gjør det å ”ha det gøy” som ditt motto. Finn ut noe som gir deg gleder. Om noe ikke fungerer, let videre til du finner noe som avsporer stress-påkjenningen, og som etterfyller deg med humor i stedet.
 • Snakk om det. Det å ha lov til å sette ord på stresspåkjenningene er et hjelpemiddel som gir deg raske utløp for stresshormonene. Det ER rask stressforebygging i god praksis. Du kan også ta en avspennende samtale rundt et verdirelatert tema, eller bare ta en samtale for avspenningen sin skyld.
 • ( c) Per Robert Tafjord, KreAktiv formidling. Tlf 952 13 859
 • Bare ring om du vil vite mer om stressforebygging.

About Per Robert Tafjord

Per Robert Tafjord arbeider som coach innan stressmestring og proaktiv problemforebygging med privatpersoner, større firma og det offentlige som kunder. Han lærer andre å forebygge stress og problem ved å bruke proaktive problemforebyggingsmetoder, før stress og problemer skaper vanskelige livssituasjoner. Han bruker spesialtilpasset coaching, tilrettelagt for å få alvorlig stressede og utbrente tilbake til sin gamle veremåte på kortest mulig tid. Han bruker også mange multidisiplinære stress- og problemmestringsteknikker, som i tillegg til å forebygge, også også m a øker arbeidseffektivitet og reduserer tidsbruk. Arbeidet skjer gjennom hans personlige firma Proaktivt Påfyll. Han skaper og arrangerer også kurs og seminarer knyttet til stressmestring og proaktiv problemforebygging innen mange ulike temaer. Er Sertifisert finansiell rådgiver BI, Sertifisert livscoach frå Advanced Life Coaching Institute, Sertifisert stresscoach frå Forebyg Stress ApS, og sertifisert Business Success Coach frå American University of NLP. Hovudmålsetting: Bidra til at du som medmenneske får eit betre liv, samt bruke ferdigheitene dine på best muleg måte for deg sjølv og dine medmenneske.
Dette innlegget vart posta under Coaching og merkt , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s