Hvordan kan du redusere angsten for å ta beslutninger?

Mange menneske har angst for å ta beslutninger. Men hva er alternativet?
Det å la andre få ta beslutninger for deg, eller det at du lar omstsendighetene
få ta dem, er faktisk også å ta en beslutning. En beslutning om at det ikke er
du som skal ta dem.

(Dette innlegget har tidligere stått i en annen blogg, jeg er oppmodet om å flytte det hit).

Mange tror på skjebnen. Som om skjebnen er det som vi lar tilfeldighetene få gjøre med oss. Skjebnen er det vi gjør med de mulighetene vi har, de vi skaper selv. Det andre er tilfeldig flaks, som når vi har 6+1 i Lotto.

Å la andre få bestemme, eller å la tilfeldighetene få bestemme, er å gi opp kontrollen over livet ditt. Du overgir kreftene dine til andre, eller til omstendighetene. Ved å gjøre det, når du aldri det potensial som du har i deg.

Mange praktiserer noe av det samme på restauranter. De venter med å bestille til de andre har gjort det, og så bestiller de det som flertallet velger. De benytter ikke sin smak. Av frykt for å ta feil. Kan du ta feil av din egne smaksløker? Ja, når du ikke stoler på at de samarbeider med deg. Og når selvtilliten din svikter. Det er som om du er ved et stort buffet-bord, og sender tallerkenen din med andre fordi de skal plukke med seg det de liker til deg. Slutt med dette i dag – selv om det kan være vanskelig å ta avgjørelser – ta dem likevel. Om du har flere valg – og ikke velger det optimale, er det likevel bedre enn å ikke velge.

Når du selv har valgt, og føler du står for valget, vil valget begynne å arbeide for deg. Det er innenfor din kontroll. Og- du står da for det du har valgt, også om det går litt feil

Del 2

Alt for mange har det med å klandre andre for de beslutningene de tar. Men- om du føler at det er du som har tatt beslutningen din, eller ei – så er det du som har ansvaret for fremdriften, og det som skjer. Om du får innkalling til EU-kontroll, av deg selv eller bilen, og du glemmer det, og bilen eller du får et motorhavari en måned senere, hvem klandrer du da? Mange klandrer bilverkstedet som ikke sendte ut ny innkallelse raskt nok.

Når du pålegger ansvaret for de beslutningene du tar over på andre, gjør du bare deg selv mer og mer kraftløs. Når du tar ansvaret for beslutningen, og attpåtil begynner å gjøre noe med den, gir du deg selv styrke.

Hva kan du gjøre for å redusere angsten din for å ta beslutninger? Det er mye som kan gjøres, og du vil de følgende dagene få noen forslag om hva du kan gjøre. Her er ett av dem:

1. Hold opp med å forsøke å få en forutsigelse om fremtiden

Hva vil du velge å gjøre? Vil du selv skape fremtiden din, eller vil du lete etter en forutsigelse som du skal leve etter? I de aller fleste fremtidsavgjørelser ligger det en utfordring og en risiko. Valgene du tar for deg selv er mer kompliserte enn når du går innom kiosken, ser i isboksen, og så skal velge om du skal ha Hennig Olsen eller Diplom-is som din leverandør i dag.

Det er  viktig å gjøre dine egne valg. Valg som du arbeider etter, og som skal være så fleksible at de kan justeres når dine behov skifter. Ting og situasjoner forandrer seg, folk forandrer seg. Kanskje er du singel i dag og finner en å dele livet med, eller kanskje får dere flere barn, av og til uventet. Det åpner for at tidligre beslutninger må korrigeres.

Kanskje får du nye drømmer underveis, og ser at de forandrer litt på dine gamle mål. Nye avgjørelser kan gjøres rundt de gamle. Derfor er ikke ideer og tidligre avgjørelser hugget i stein, en gang for alle. Ønsker og behov skifter i løpet av et langt liv. Det gjør at beslutningene må utvides. Vær aldri redd for å gjøre nye fremskritt for beslutningene dine. Det farlige er aldri å ta dem, eller å stole på at andre kan ta dem bedre for deg enn du selv kan.

Når du tar beslutninger i dag, skal du ta dem på det du veit i dag. På det du tror på i dag, basert på hvilken retning du ønsker å gå i livet. Fremtiden kan ikke helt og fullt forutsees. Ikke la det stoppe deg. Fremtiden din – den kan du skape selv.

Del 3

2. Det første steget er det viktigste – Vær likevel godt informert før du tar beslutninger

Det betyr ikke at du skal lese alt du finner rundt det du skal beslutte. Da når du ikke bestemme deg før du dør. Søk nok relevant informasjoner, og stopp så når du føler at du har 4-5 valgalternativer, eller maks 10. Når du skal ta større beslutninger, er det viktigst at du tar dem, og begynner. OM du bare oppdaterer kunnskapen rundt valg-alternativene, skjer det ingenting. Ved større beslutninger – bestem deg for at du skal ha bestemt deg for et alternativ innen 3 dager er gått. Ta beslutninger på det du veit, på det du tror er rettest,  det du føler er fornuftig nok, og gå så i gang. Det er så rart med det, når du har bestemt deg for noe, så begynner det å arbeide for deg.

3. Ingen fremgangsmåte rundt det du bestemmer deg for er hugd i stein, en gang for alle

Det er ikke de 10 bud du har, hugd i stein, som skal være gjeldende og leves etter for all fremtid. Beslutningen du har tatt er en oppstart, en mal å gå etter. Det er kartet, ikke terrenget. Derfor kan du justere beslutningene når du ser at noe kan gjøres bedre i terrenget enn det du forutså når du bare hadde kartet med notater liggende foran deg. Å justere betyr å tilpasse fremdriften med fornuften.

Og en ting til – det at du har begynt på et større prosjekt som tar tid betyr ikke at du ikke har lov til å gjennomføre mindre beslutninger undervei. Du har lov å fullfføre dem også.

4 . Minn deg om dine tidligre suksess-beslutninger

Alt for  mange er redd for å ta beslutninger fordi de har gjort et par tre feil beslutninger tidligre i livet. ER du i tvil, lag ei liste over alt det du har lykkes med tidligre. Ok , den listen blir lang, så ta med noe av det. Nok til å se at du kan å beslutte, og at du kan å gjennomføre med suksess. Små og store ting. Du har tatt langt flere gode beslutninger enn du har tatt dårlige.

Hva gjør du så?

Det er langt lettere å ta beslutninger når du verdsetter deg selv, og dine evner. Tro på at du kan, og stol også på intuisjonen og instinktene dine. Magefølelsen er ikke dum å nytte. Alt trenger ikke å være perfekt, men vit en ting. Det aller meste av det du gjør nå og kommer til å gjøre i fremtiden, er langt mer perfekt enn det du aldri begynner på.

(c) Per Robert Tafjord, oktober 2011

About Per Robert Tafjord

Per Robert Tafjord arbeider som coach innan stressmestring og proaktiv problemforebygging med privatpersoner, større firma og det offentlige som kunder. Han lærer andre å forebygge stress og problem ved å bruke proaktive problemforebyggingsmetoder, før stress og problemer skaper vanskelige livssituasjoner. Han bruker spesialtilpasset coaching, tilrettelagt for å få alvorlig stressede og utbrente tilbake til sin gamle veremåte på kortest mulig tid. Han bruker også mange multidisiplinære stress- og problemmestringsteknikker, som i tillegg til å forebygge, også også m a øker arbeidseffektivitet og reduserer tidsbruk. Arbeidet skjer gjennom hans personlige firma Proaktivt Påfyll. Han skaper og arrangerer også kurs og seminarer knyttet til stressmestring og proaktiv problemforebygging innen mange ulike temaer. Er Sertifisert finansiell rådgiver BI, Sertifisert livscoach frå Advanced Life Coaching Institute, Sertifisert stresscoach frå Forebyg Stress ApS, og sertifisert Business Success Coach frå American University of NLP. Hovudmålsetting: Bidra til at du som medmenneske får eit betre liv, samt bruke ferdigheitene dine på best muleg måte for deg sjølv og dine medmenneske.
Dette innlegget vart posta under Uncategorized og merkt , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Hvordan kan du redusere angsten for å ta beslutninger?

  1. Tilbakeping: reprise nr 2: Hvordan kan du redusere angsten for å ta beslutninger? | Stressplaget – bloggen for stressforebygging, proaktiv livsmestring og optimalt livspåfyll. Vi hjelper deg finne vegen til eit meir framgangsrikt liv.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s