Stressartikler

Unngå  å bli stresset i bilferien

Å reise på bilferie kan lett gi en følelse av å skulle være i en krigssone der freden midlertidig er rådende, men der
krigen lett kan bryte løs igjen. Folk blir lett aggressive i trafikken, og dersom en på liv og død skal være hastige når en er på ferie, kan det dessverre innimellom ende med det siste, døden altså. Eller – i bedre fall – med livsvarige skader.

Det trenger ikke å være slik. Mye, om ikke alt, kommer an på din og de andre i bilen sin mentale innstilling.Innstillingen om at dere har tid, at dere lar bilen følge flyten i trafikken, og at dere ikke blir hissige hver gang dere ser en bil med campingvogn. La gassfoten få holde seg i ro, selv når dere er langt bak i en kø som går saktere enn dere liker. Om sommeren er det langt flere biler etter veiene, og det er flere køer. Slik er det bare. Om du er bil nr 18 i køen, og vil begynne å kjøre forbi, hvor mye lenger frem kommer du deg etter et par mil? 5 biler? Eller 8?  Det utgjør under et minutt i forskjell i kjøretid. Samtidig har du utsatt deg selv, familien din og alle andre for betydelig fare. Forbikjøringer ER farlige.

Du velger selv om ferien din er en tur bort fra din stressede verden, eller du kan velge å ta den med deg. Jeg veit hva jeg ville ha valgt.Her er noen stressforebyggende råd for deg som skal ut i trafikken:

1.  Ferieveien er ikke en racerbane. Ferien er absolutt ikke den rette tiden for å la adrenalinet få pumpe fritt i deg. Det er ikke tiden for klampen i bånn. Ikke tiden for å ligge bare 1,5 sekunder bak foranliggende bils støtfanger. Ikke tiden for å ville kjøre forbi med en cm klaring til møtende bil når du smetter inn igjen. Om du tidligere har vært en stresset sjåfør, skal
du begynne allerede nå med å fortelle deg følgende: – Jeg er en rolig sjåfør og beholder kontrollen hele ferien. Si det morgen og kveld fra nå og frem til du starter, og du ER en langt bedre og mer tålmodig sjåfør i trafikken.

2.  Ha aldri for lite tid til å nå frem. Det er en stor sannhet i følgende: -Det er bedre å være noen minutter for sent fremme, enn å være død mange år for tidlig. Sett av nok tid fra det ene stedet til det andre. Husk at du har ferie, og ferie er å nyte. Det er også å stoppe opp og se det uventede. Eller bare ta en ekstra rast fordi barna føler at de trenger det. Husk en ting, respekter barnas ønsker om stopp, og la ikke alle pauser være bestemt av dere voksne.

3.  Avstand gir deg mindre stress. Støtfangerne på bilene har sin viktighet, men det er ikke nødvendig å teste det ut. Ligg tilstrekkelig langt bake, og selv om vi sier at det ikke skal kjøres forbi i ferien, kan det tenkes at noen likevel finner på at de har lyst til å kjøre forbi deg. Gi dem en god luke for å smette inn igjen før noe alvorlig skjer. Og la deg ikke friste til å
foreta forbikjøringer selv. Det er dokumentert at det å ligge nær foranliggende bil utløser stresshormoner, hormoner som ikke forbrennes mens du kjører bil. Så ta det med ro, slapp av og vær fremme med godt humør.

4.  Bruk ikke mobiltelefonen. I hvert fall ikke om du ikke har hands-free. Å bruke handholdt mobil under kjøring er like farlig som å kjøre med  middels promille, og det gjør du vel aldri? Å snakke i mobilen med hands-free er også farlig nok. Skru den av, og slå den på igjen til kvelden. Det er sikkert ikke noe som er veldig viktig likevel.

5.  Ikke vær sint på de andre bilistene. Det er ikke alle som er like dyktige som deg. Om du er som de fleste andre norske sjåfører tror du at du er blant de 10 % dyktigste  i landet, ergo er det 90% som er dårligere enn deg. De er også på ferie. Bli ikke sur om de glemmer blinklyset, heller ikke om de kutter litt av svingen når det ikke er møtende trafikk. Blink ikke med lysene til de du synes trenger en oppstrammer, slapp av og nyt dagen. Vis dem heller ikke fingeren.

6.  La bilen være en stressfri sone. Innimellom kan detvære godt å høre på god musikk. Innimellom er  det bra å ha det helt stille, og andre tider gjør det godt å snakke sammen. Lytte til hverandre, og også høre på barnas tanker. Ha også noe som frisker opp lukten og luften i bilen, i løpet av en dag i bilen lukter vi ikke alltid like godt som da vi startet dagen.

7. Glidelåskjøring. I trafikken er glidelåskjøring, samt kjøring der biler skal inn på hovedveier fra høyre side, noe av det som skaper mest kjørestress – og farlige situasjoner. For mange av bilistene på hovedveien har lite lyst til å la biler fra sidevei/ tilkomstvei få slippe knirkefritt inn på hovedveien. La oss slippe den slags ulykker i sommer. Vær vennlig, og la sideveisbilister få kjøre inn foran deg.

Nyt ferien. Det å være underveis tilet nytt sted, et nytt mål er en spennende reise. Få med deg mest mulig mens du er borte, og la ferien være en avstressende nytelse, der du har tid nok til det aller meste.

God ferie.

Per Robert Tafjord

About Per Robert Tafjord

Per Robert Tafjord arbeider som coach innan stressmestring og proaktiv problemforebygging med privatpersoner, større firma og det offentlige som kunder. Han lærer andre å forebygge stress og problem ved å bruke proaktive problemforebyggingsmetoder, før stress og problemer skaper vanskelige livssituasjoner. Han bruker spesialtilpasset coaching, tilrettelagt for å få alvorlig stressede og utbrente tilbake til sin gamle veremåte på kortest mulig tid. Han bruker også mange multidisiplinære stress- og problemmestringsteknikker, som i tillegg til å forebygge, også også m a øker arbeidseffektivitet og reduserer tidsbruk. Arbeidet skjer gjennom hans personlige firma Proaktivt Påfyll. Han skaper og arrangerer også kurs og seminarer knyttet til stressmestring og proaktiv problemforebygging innen mange ulike temaer. Er Sertifisert finansiell rådgiver BI, Sertifisert livscoach frå Advanced Life Coaching Institute, Sertifisert stresscoach frå Forebyg Stress ApS, og sertifisert Business Success Coach frå American University of NLP. Hovudmålsetting: Bidra til at du som medmenneske får eit betre liv, samt bruke ferdigheitene dine på best muleg måte for deg sjølv og dine medmenneske.
Dette innlegget vart posta under Uncategorized. Bokmerk permalenkja.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s